Henrysin 2b
Kosów Lacki

601 143 799
latosowo@latos.pl

Przeważnie nasi goście mogą sami wybrać, co będzie podane na stół podczas obiadokolacji, bądź czego sobie życzą na ciepło do śniadania. Czasem narzucamy dania, jeśli mamy dużo gości, bądź jeśli organizujemy pakiety pobytowe. Uwzględniamy również dietę wegetariańską, mamy wybór dań bezmięsnych, dla wegetarian robimy także wszystkie zupy na wywarze warzywnym.

Posiłki przygotowujemy głównie na bazie własnych produktów albo z produktów od lokalnych przetwórców.
Niektóre z niżej przedstawionych potraw bywają u nas sezonowo, wiele autorskich dań wymyślamy na bieżąco.

Śniadania

- Sery podpuszczkowe kozie i krowie z dodatkami lub bez, słodkie bądź słone, także twarogi i sery żółte z pobliskiej mleczarni

- rozmaite pasty, takie jak: fava - grecka pasta z grochu z kuminem, pasta jajeczna z brokułem i domowym majonezem, pasta serowo-czosnkowa z domowym majonezem, pasta jajeczna z musztardą i kaparami, pasta słonecznikowa i inne

- wędliny, pasztety robione przez nas, bądź wędliny z pobliskiego zakładu, wędzone w tradycyjny sposób, mogą być dojrzewające, suszone, pieczone, tradycyjne

-własny miód oraz domowe dżemy z owoców z naszego ogrodu, syropy z owoców i kwiatów

- różne dodatki w postaci pikli, sałatek, świeżych warzyw, ciepłych, warzywnych potrawek, zapiekanych serów itp

-danie ciepłe na bazie jajek z naszego gospodarstwa, czyli jajecznica, jajka sadzone, w koszulkach, omlety itp

- wybór tradycyjnych herbat oraz świeżo mielona i zaparzana w kawiarce kawa, latosowe zioła, do tego owoce i woda przez cały dzień

Przykładowe dania wegetariańskie:

- zawijaniec z ciasta francuskiego z warzywami bądź łososiem,
- kaszotto z rozmaitych kasz ( orkiszowej, gryczanych, jęczmiennej itp) z dodatkami w postaci pomidorów, cebuli, czosnku, grzybów, pędów chmielu, czy innych chwastów, szparagów, sera koziego i inne
- pulpeciki z cukinii, warzywne
- faszerowana cukinia, papryka z sosem tzatziki
- panierowane boczniaki lub kanie
- bigos jarski z mieszanej kapusty kiszonej oraz słodkiej z dodatkiem cukinii i warzyw
- briam, czyli grecka zapiekanka warzywna

Obiadokolacje

- zupy przykładowe: pokrzywowa, dyniowa, krupnik, rosół na wiejskiej kurze, szurpa, czosnkowa, barszcz z kiszonego barszczu ( zupa nagrodzona I miejsce na Turnieju Smaków w Liwie w 2017 roku ), pomidorowa z własnych pomidorów, ogórkowa z własnych ogórków, żur na zakwasie, zupa z dudków ( podroby cielęce lub kozie ), rybna, zupy z naszych kiszonek : z cukinii, z pomidorów, z patisonów, kapuśniak, z młodej kapusty z koperkiem, wybór chłodników i wiele innych tradycyjnych i autorskich

- dania główne przykładowe: królik w kapuście i pomidorach, lub w sosie szafranowym, kozina w kuminie, kurczak kukurydziany nadziewany po staropolsku w sosie pomarańczowym lub szafranowym, kaczka w jabłkach z imbirem, polędwiczki w sosie grzybowym, bitki wołowe w sosie cebulowym, schabowy z nutą czosnku, lubczyku i papryki, ryba smażona, bądź gotowana z sosem do wyboru, faszerowane cukinia, czy papryka, karkówka, kaszanka, udka z kurczaka w ziołach i przyprawach z grilla i inne

- do dań głównych: własne ziemniaki, kasze, gryczana biała, palona, orkiszowa, jaglana, jęczmienna

- do dań głównych pikle: ogórki kiszone, bądź w sałatkach marynowanych, dynie, patisony, cukinie, buraczki marynowane, buraki tarte, wiele innych tradycyjnych i autorskich

- do dań głównych: sałatki, surówki jak ziemniaczana z rukolą, kaparami i brokułem, lub  pomidory, ogórek, sałata z czosnkiem i domowym majonezem, kolejna z chwastów z dodatkiem prażonego słonecznika i dresingu z dodatkiem syropu z kwiatów bzu czarnego, zblanszowane pędy chmielu, jarzynka z podagrycznika, lub gwiazdnicy bądź ze szpinaku nowozelandzkiego z ogródka, jarmuż z gruszką i inne

- zawsze kompot i deser: sernik z polewa śmietanową oraz domową konfiturą z płatków róż, babka z aromatem naszych nalewek, domowy Crème brûlée, deser owocowy z kremem mascarpone, sałatka owocowa, domowe bazy z nutą kardamonu i cynamonu, domowy blok i inne

Na dodatkowe zamówienie przygotujemy dania specjalne:

  • tatar

  • smażone krewetki

  • placki ziemniaczane z własnych ziemniaków

  • racuchy na bazie koziego kefiru

  • naleśniki

 Jak i wiele innych w zależności od potrzeby i wyobraźni 🙂

Top