Henrysin 2b
Kosów Lacki

602 249 591
latosowo@latos.pl

Przeważnie nasi goście mogą sami wybrać, co będzie podane na stół podczas obiadokolacji, bądź czego sobie życzą na ciepło do śniadania. Czasem narzucamy dania, jeśli mamy dużo gości, bądź jeśli organizujemy pakiety pobytowe.
Uwzględniamy również dietę wegetariańską, mamy wybór dań bezmięsnych, dla wegetarian robimy także wszystkie zupy na wywarze warzywnym.

Posiłki przygotowujemy głównie na bazie własnych produktów, albo z produktów od lokalnych przetwórców.
Proszę tez pamiętać, że niektóre z niżej przedstawionych potraw bywają u nas sezonowo.

śniadania , obiadokolacje, dania główne wegetariańskie, dania dodatkowe na zamówienie

Śniadania

- Sery podpuszczkowe kozie w rozmaitych wersjach: twarożki, sery słodkie typu mozarella, kwaśnie, z "dziurami", ser "pizza" itp. Sery mogą być bez niczego, albo z dodatkami, takimi jak czarnuszka, bazylia, czosnek, mieszanki ziół i przypraw, z oliwą i świeżymi ziołami z ogródka

- sery podpuszczkowe krowie z kozieradką z nuta orzechu, z czarnuszką, z ziarnami kolendry, z pieprzem, z mieszankami przypraw i ziół, z płatkami nagietka

- rozmaite pasty, takie jak fava - grecka pasta z grochu z kuminem, pasta jajeczna z brokułem i domowym majonezem, pasta serowo-czosnkowa z domowym majonezem, pasta jajeczna z musztardą i kaparami, pasta słonecznikowa

- wędliny, pasztety robione przez nas, bądź wędliny z pobliskiego zakładu, wędzone w tradycyjny sposób, mogą być dojrzewające, suszone, tradycyjne

- różne dodatki w postaci pikli, sałatek, świeżych warzyw, naparów z naszych ziół

- jest też kefir z grzybka tybetańskiego, wybór tradycyjnych herbat oraz świeżo mielona i zaparzana w kawiarce kawa, do tego owoce i woda przez cały dzień

Dania głowne wegetariańskie:

- zawijaniec z ciasta francuskiego z warzywami bądź łososiem,
- kaszotto z rozmaitych kasz ( orkiszowej, gryczanych, jęczmiennej itp) z dodatkami w postaci pomidorów, cebuli, czosnku, grzybów, pędów chmielu, czy innych chwastów, szparagów, sera koziego i inne
- pulpeciki z cukinii, warzywne
- faszerowana cukinia, papryka z sosem tzatziki
- panierowane boczniaki lub kanie
- bigos jarski z mieszanej kapusty kiszonej oraz słodkiej z dodatkiem cukinii i warzyw
- briam, czyli grecka zapiekanka warzywna

Obiadokolacje

- zupy czyli pokrzywowa, dyniowa, krupnik, rosół na wiejskiej kurze, czosnkowa, barszcz z kiszonego barszczu ( zupa nagrodzona I miejsce na Turnieju Smaków w Liwie w 2017 roku ), pomidorowa z własnych pomidorów, ogórkowa z własnych ogórków, żur na zakwasie, zupa z dudków ( podroby cielęce lub kozie ), rybna, zupy z naszych kiszonek : z cukinii, z pomidorów, z patisonów, kapuśniak, z młodej kapusty z koperkiem, wybór chłodników

- dania główne: królik w kapuście i pomidorach, lub w sosie szafranowym, kozina w kuminie, kurczak kukurydziany nadziewany po staropolsku w sosie pomarańczowym lub szafranowym, polędwiczki w sosie grzybowym, bitki wołowe w sosie cebulowym, schabowy z nutą czosnku, lubczyku i papryki, ryba smażona, bądź gotowana z sosem do wyboru, faszerowane cukinia, czy papryka, karkówka, kaszanka, udka z kurczaka w ziołach i przyprawach z grilla i inne

- do dań głównych: własne ziemniaki, kasze, gryczana biała, palona, orkiszowa, jaglana, jęczmienna

- do dań głównych pikle: ogórki kiszone, bądź w sałatkach marynowanych, dynie, patisony, cukinie, buraczki marynowane, buraki tarte

- do dań głównych: sałatki, surówki jak ziemniaczana z rukolą, kaparami i brokułem, lub sałata, avocado, gruszka, ogórek, bądź pomidory, ogórek, sałata z czosnkiem i domowym majonezem, kolejna z chwastów z dodatkiem prażonego słonecznika i dresingu z dodatkiem syropu z kwiatów bzu czarnego, zblanszowane pędy chmielu, jarzynka z podagrycznika, lub gwiazdnicy bądź ze szpinaku nowozelandzkiego z ogródka i inne

- zawsze kompot i deser: sernik z polewa śmietanową oraz konfitura z kwiatów fiołka, babka z aromatem naszych nalewek, domowy Crème brûlée, sałatka owocowa, domowe bazy z nutą kardamonu i cynamonu i inne

Dania dodatkowe na zamówienie:

- sałatka z ośmiornicy po chorwacku z ziemniakami, pomidorami, ziołami 18zł porcja

- smażone krewetki królewskie z czosnkiem i ziołami 25zł porcja

- tatar z dodatkiem kaparów, ogórka, cebuli, sardynki ze szczęśliwym żółtkiem i oliwą 15zł porcja

Top